Ratenická včela – dobročinný osvětový spolek –


Here we go

17/09/2011

Permakulturní sad aneb…

Rubrika: Duševní pel – Pavel – 18:09

… trochu jiný sad

Za fotbalovým hřištěm, na ploše cca. 500 m2 vzniká zázemí pro volnočasové aktivity dětí a dospělých. Bude obsahovat permakulturní sad s projekční plochou, broukoviště a v budoucnu i altán a ohniště.

 

vytycovakw

Bližší informace k projektu na přiloženém letáku.

Permakulturní sad

vychází z principů stále se obnovujícího systému s minimem zásahů člověka. Permakultura je alternativou k současné zemědělské produkci. Permakultura je způsob využití místa s napodobením původních principů, které v neporušené přírodě fungují po milióny let. Napodobení přirozeného oběhu živin, různosti a pestrosti druhů, vodního hospodářství a to vše s ohledem na využitelnost pro člověka.

Vyzkoušejme to, co je přírodě blízké. Nechme se přírodou učit.

 

Aktuální zprávy z průběhu tvorby permakulturního sadu
(slovem i obrazem)
 

Jaké bude pokračování?

27. 11. Oficiální předání

permakulturní sad předáme do správy obce a k užívání veřejnosti při příležitosti rozsvěcování vánočního stromečku

26. – 30. 9. Výsadba

- finálním dovršením všech našich snah byla výsadba  permakulturního sadu, kterou provedla firma „Barevná zahrada“

10. 9. 2011 Promítací plocha 

- dalším příspěvkem, který pomůže naplnit záměry spojené s vytvořením místa setkávání je naštukování boční zdi kabin. Tato zeď bude sloužit jako promítací plocha. Již teď se můžeme těšit na příští sezónu a filmy s ekologickou tématikou

Práci zajistil OÚ Ratenice u místních občanů. DĚKUJEME!

27. 8. 2011 Příprava promítací plochy

kino

- stěna šaten bud sloužit jako promítací plocha. Aby se tak stalo, je třeba odstranit zvětralou omítku. A tak jsme ťuk, ťuk ťukali…ťuk…

21. 8. 2011 Mulčování v cíli

p1180767

 Cimrman, J.: Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909 ; obraz pátý; lékárník: No jo!!! Kamarádí! To stálo za to. Na pokraji smrti mrazem, na pokraji smrti hladem, na pkraji smrti vysílením, ale stálo to za to!

7. 8. 2011 Kolíkování a mulčování u cílové pásky

sad_krev

 - v mulčování jsme se přiblížili k cíli; v místě sadu máme nashromážděn dostatek mulčovacího materiálu, provedli jsme dokolíkování zbylé plochy. Tohle bylo nejdrsnější odpoledne; přesně  v duchu slov Churchilových: „Nemohu Vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy.“ A stalo se.

11. 6. 2011 Mulčování s dopingem

2m

 

- toto mulčování se díky akutnímu nedostatku kartonů neprojevilo nijak výrazně, zato nám šlo skvěle od ruky, protože doping od kětinové dobrodějky ve formě bezové, posilujcí, ke všem buňkám pronikající, krev čistící, smrt oddalující šťávy nám umožnil raketové tempo.

29. 5. 2011 Mulčování

 mulcw

- postoupili jsme o krůček kupředu, zamulčovali jsme další část plochy pro výsadbu. Příznivci permakulturního sadu pilně sbírají kartony, podařilo se dovézt několik kvant štěpky,  jedna tajemná půda poskytla slámu a mnoho obětavých rukou přidalo své watty.

25. 4. 2011 Mulčování

mulcovani1

- abychom připravili plochu pro výsadbu, začali jsme ji zamulčovávat. Nejprve jsme posekali stávající porost. Pak jsme na papírové kartony vrstvili slámu a posekanou trávu. Tímto zamezíme růstu většiny plevelů a postupným rozkládáním mulče dodáme půdě potřebné živiny.

9. 4. 2011 Kolíkování

kolikovani

- podle zpracovaného návrhu jsme vytýčili část plochy pro výsadbu a plochu trávníku. Vytyčovací kolíky jsme udělali z větví, které zbyly po jarním prořezání.

Přidejte se a zapojte se i Vy do tvorby tohoto místa!

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS komentářů k tomuto příspěvku.

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.